BLEFARİT
Blefarit esas olarak göz kapağı kenarının iki taraflı kronik iltihabıdır. Genellikle kirpik diplerini ilgilendirir. Göz kapağı içerisinde yer alan gözyaşının yağlı kısmını salgılayan bezlerinin (Meibomian Bezleri) çalışma bozuklukları ile ilgili olarak karmaşık bir klinik tablodur. İleri yaşlarda görülen bazı özel klinik formları “Meibomian Gland Disfonksiyonu” olarak da adlandırılır.
Normalde gözyaşı kanal sisteminin tam açılması doğumla birlikte olur, ancak bazan doğumdan sonra da burunda nazolakrimal kanalın alt ucunda "Hasner Kapakcığı" denilen bölgede ince bir membran açılmamış olarak kalabilir.
Bu bebeklerin gözlerinin sanki ağlıyormuş gibi sürekli sulu sulu olduğu görülür. Sıklıkla gelişen sekonder enfeksiyonlar sulanmanın yapışkan ve mükopürülan bir karaktere dönmesine yol açabilir.
Bu olguların büyük çoğunluğu yaşamın ilk aylarında söz konusu membranın kendiliğinden açılması ile düzelir ve sulanma geçer.
Eğer sorun bir yaşından sonra hala çözülmemiş ve devam ediyorsa, genel anestezi altında sondalama ve gerekirse silikon entübasyon işlemleri planlanabilir.
Lakrimal boşaltıcı sisteminin tıkanması gözün sürekli yaşarmasına, gözyaşının kapak kenarından dışarı akmasına (epifora) yol açar. Bu kişiler için çok rahatsız edici bir durum olup sürekli elinde bir mendille dolaşmak durumunda kalırlar. Gözyaşının gözyaşı kesesi içerisinde birikmesi ile gelişen sekonder enfeksiyon sulanmanın müköpürülan, genellikle sarımsı, yapışkan bir karakter almasına yol açar. Kese bölgesine parmakla basılırsa müköz, pürülan sekresyonun punktumlardan çıktığı görülür.
Yapılacak lavaj işlemi ile kesin tanı ile birlikte tıkanıklığın düzeyi belirlenir. Verilen sıvının buruna geçmediği ve geri geldiği görülür. Erişkin lakrimal kanal tıkanıklıklarında tedavi genellikle cerrahidir. Cerrahi olarak gözyaşı kesesini buruna bağlayan yeni bir yol oluşturulur ve bu işlem "dakriyosistorinostomi (DSR)" ameliyatı olarak bilinir.
Klinik özelliklere ve tıkanıklığın düzeyine göre pek çok mikrocerrahi işlem ve yöntem söz konusudur. Değişik stentler (monokanaliküler, bikanaliküler değişik silikon tüp uygulamaları, jones tüp vb.) bu girişimler sırasında kullanılabilir.